دیروز یکی از معاونین سیما با خوشحالی از موفقیت پایتخت 7 گفت و این که بیش از 2 میلیون بازدید از طریق تلوبیون داشته اما نگفت که کدام قسمتها پر بازدید بوده است
و غیر از این بوده که از ابتدای پخش سریال و حتی قبل از آن دستهای رسانه ای عوامل فیلم اقدام به بیان برخی محتواهای غیر اخلاقی فیلم کرده اند؟ و مردم بی خبر از قدرت رسانه برای بررسی صحت و سقم موضوع اقدام به بازدید نموده اند؟
در این رابطه به چند نکته اشاره می کنم:
«افزایش بازدید، هرگز به معنای محبوبیت یا پذیرش ارزشهای این سریال نیست؛ مردم، نه از سر تحسین، بلکه برای اطمینان از صحت شایعات تلخ، به تماشای بازنمایی ناسالم خانواده در پایتخت ۷ نشستهاند.»
«پایتخت ۷، با عبور از خطوط قرمز اخلاقی و دستاویز شدن به جملات سخیف، بیش از آنکه خانواده ایرانی را به تصویر کشد، به ترویج ناامنی فرهنگی و بحرانهای تربیتی دامن زده است.»
«این سریال، نه آیینهی خانواده اصیل ایرانی، که بازتابی از سقوط ارزشها در قاب تلویزیون بود؛ تماشای زیادش، بیش از آنکه نشانگر استقبال باشد، نشانی است از نگرانی و اعتراض خاموش میلیونها مخاطب.»
جامعه علمی و متخصصان ارتباطات بر این باورند که ترویج جملات سخیف و حرکات غیر اخلاقی در رسانه ملی، بیش از کسب رضایت لحظهای یا ایجاد موج کوتاه مدت بازدید، باعث رودرویی جامعه با بحران هویت، کاهش اعتماد به نهادهای فرهنگی و تضعیف بنیان خانواده میشود (Babayi et al., 1400; Werner et al., 2021).
در نتیجه، تکرار خطاهایی از جنس «پایتخت ۷» در عرصه فرهنگ، به نوعی بازتاب تکرار خطاها در انتخابهای اجتماعی و سیاسی نیز خواهد بود. راه نجات، فقط بازگشت به عقلانیت رسانهای، تقویت سواد رسانهای و بازنگری در اعتماد بیپشتوانه به جریانهای غالب است.
ضروری است یادآور شوم که اعتماد بیتحلیل به موجسازیهای رسانهای، میتواند جامعه را به انتخابهای نادرست و آیندهای پر دغدغه رهنمون کند.دلیل؟#تجربه: انتخابات ریاست جمهوری 1403!!!
https://eitaa.com/karafarinenab_Iran
محمدرضا زارع یکتا