بازار همچنان در ابهام
مهمترین عاملی که میتواند در اقتصاد تاثیرگذار باشد و اقتصاد را از بلاتکلیفی خارج کند و تکلیف برنامه های اقتصادی، درآمدهای ارزی و سرمایهگذاری خارجی را مشخص کند؛ عوامل سیاسی است که وزن زیادی هم در اقتصاد دارد.
با توجه به تمدید مذاکرات هستهای و مشخص نبودن نتیجه قطعی درخصوص تبعات آن، بازار همچنان در ابهام باقی خواهد ماند. متاسفانه عدم شفافیت و ابهامات، تصمیمگیری را در سرمایهگذاری و فرآیند کسبوکار سخت میکند. امیدواریم این مباحث سیاسی هرچه سریعتر به نتیجه برسد و برنامههای اقتصادی، فعالان اقتصادی از جمله بازار سرمایه مشخص شود. بازار سرمایه تابعی از اقتصاد است و یکی از شاخصههای مهم اقتصادی در هر کشوری تقریبا آینده اقتصادی آن کشور است و فعالان تمامی بازارها انتظارات آتی را از اقتصاد کشور میبینند، عملیاتی میکنند و تاثیرات آینده آن را مورد سنجش قرار میدهند. نهایتا در قیمتهای شاخص خود را نشان می دهد.
درحال حاضر فعلا ابهام سیاسی در بازار سرمایه باقی خواهد ماند و تا مادامی که این ابهامات وجود دارد برخی از موجسواران و فرصتطلبان شاید از یکسری از اطلاعات پنهانی بهتر بتوانند استفاده کنند. در این حالت بازار بر اساس تحلیل کارشناسی پیش نخواهد رفت. چرا که اطلاعات کافی برای تحلیل، کارشناسی و بررسیهای دقیق جهت قیمتگذاری و ارزشگذاری ایجاد نمیشود و بازار درهالهای از ابهام و شایعات قرار دارد. اطلاعاتی که هم وجود دارد، قطعی نیست. در چنین حالتی عمده اقتصاد کشور از این بیاطلاعی، عدم شفافیت و ابهام رنج میبرند. بازار سرمایه هم بهدلیل عدم شفافیتها کارایی خود را از دست داده است.
چنانچه از بحث مذاکرات هستهای و مباحث سیاسی خارج شوبم، مهمترین عوامل دیگری که در بازار سرمایه تاثیر خواهد گذشت؛ بحث بودجه، تعیین قیمت دلار هم قیمت رسمی و غیررسمی آن در بازار و بحث قیمت نفت است. با توجه به کاهش قیمت نفت و اتکای بودجه کشور به درآمدهای نفتی، قیمت محصولات شرکتهای پتروشیمی هم به تبع کاهش قیمت نفت در تلاطم خواهد بود. بهطور کل این موارد از مهمترین عوامل تاثیرگذار در چند ماه اخیر علاوه بر مباحث سیاست خارجی در بازار سرمایه است. درمجموع آینده اقتصاد ایران در یکسال آینده روشن نخواهد بود و احتمال دارد نوسانات زیادی را در بازار ارز شاهد و حتی تورم داشته باشیم.
چراکه با چنین شرایطی دخل وخرج دولت باهم جور درنمیآید و دولت با توجه به کاهش درآمدهای ارزی و تحریمها در مضیقه قرار خواهد گرفت. قطعا بازار سرمایه دچار نوسان خواهد شد و اینگونه نیست که رشد چند ماه اخیر با توجه به خوشیبینی به نتایج مذاکرات ادامه یابد. مطمئنا این رشد مقداری متعادلتر خواهد شد. البته ممکن است شاهد افت در برخی از صنایع باشیم و دوباره پس از این که قیمت ها به جذابیت برسند، با ابهامزدایی و با نزدیک شدن به مذاکرات، بازار دوباره رشد کند. نهایتا می توان گفت این نوع بیثباتیها نشاتگرفته از بیثباتیهای سیاسی است. در واقع اقتصاد و بورس کشور، سیاسی است. بهگونهای که مباحث سیاسی و سیاست خارجی در تمام شریانهای اقتصادی کشور ازجمله بورس جریان دارد.