خانه    نقشه سایت    تلفن 021-26701198     تماس با ما info@karafarinenab.ir

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 امتیاز 3.89 (9 رأی)

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

دامداري و پرورش بز محلي و پرورش گوسفند محلي براي روستانشينان و عشايرها با كمترين سرمايه ممكن و سود خوب در صورتي كه زمين كشاورزي داشته باشيد و به مراتغ و چراگاه ها درسترسي داشته باشيد تنها سرمايه شما فقط هزينه خريد تعدادي بز و گوسفند است.


برای شروع تعدادی بز و گوسفند که در محل زندگی شما رایج است و با محیط سازگار است بخرید و سپس به کمک یکی از روش های پرورشی زیر اقدام به نگهداری و پرورش آنها بکنید.

اگر میخواهید بیشتر هزینه کنید تا بیشتر سود کنید میتوانید از نژادهای دیگر بز و گوسفند مثل: سانن, آلپاین, رومانوف و… استفاده کنید.

همیشه هم خرید دام کوچک و بزرگ کردن آنها سود بیشتری دارد و شما میتوانید ترکیب دام کوچک و بزرگ داشته باشید تا از فرآوردههای دیگر هم استفاده کنید.

 



روش های مختلف پرورش بز و گوسفند محلی:

1- پرورش بز و گوسفند محلی به روش چرای مرتعی (عشایری)
این روش پرورش در جاهایی انجام می گیرد که مراتع وسیعی وجود دارد. عشایر ایران با این روش بز و گوسفند محلی را پرورش می دهند. در این روش پرورش بز و گوسفند محلی به طور کامل به مرتع وابسته است. متاسفانه تعداد دام بیشتر ازظرفیت مرتع می باشد هر ساله وضعیت مراتع کشور بدتر می شود. اگر تعداد دام کاهش پیدا نکند درچند سال اخیر آینده بیشتر مراتع کشور از بین خواهد رفت.
بره های نر باید به موقع از مراتع خارج و در واحدهای پرواربندی پروار شوند تا  هم فشار بر روی مراتع کاهش یابد و نیز  تولید گوشت افزایش پیدا کند.

2- پرورش بز و گوسفند محلی به روش چرای روستایی
این روش توسط دامدارانی که دام های خود را در روستا نگهداری می کنند و به مرتع و دسترسی دارند انجام میشود. در این روش گله توسط چوبان به مراتع برده می شود و شب هنگام به جایگاه داخل روستا بر می گردد. در مناطقی که دسترسی به مراتع کوهستانی دارند دامداران دامهای خود را در فصل بهار به مراتع کوهستانی میبرند و در فصل سرما دامها را در جایگاه خود در روستا نگهداری می کند.

3- پرورش بز و گوسفند محلی به روش چرای مزرعه ای
در این روش پرورش بز و گوسفند محلی از ته چرغلات و زمین هایی که کشت در آنها انجام نمیشود و دارای پوشش گیاهی نسبتا مناسبی می باشند تغذیه می کنند. این روش در  بیشتر روستاها که به مراتع وسیع دسترسی ندارند و در حوالی روستا  زمین های کشاورزی زیادی وجود دارد معمول می باشد.

4- پرورش بز و گوسفند محلی به روش پروار بندی در جایگاه
پرواربندی گوسفند و بره یکی از بهترین و مهمترین  روشهای تولید گوشت در تمام دنیا از جمله ایران است. پرواربندی عبارت است از مدیریت و  تغذیه ی  مناسب دام ها جهت به دست آوردن حداکثر اضافه وزن در یک مدت معین با حداقل هزینه و به کسی که به این کار مشغول است پرواربند گفته میشود.



شرایط عمومی و مناسب محل نگهداری دام
بهتر است که محل دام از ساختمان های مسکونی فاصل داشته باشد باید به فاصله ای باشد که خودتان اذیت نشوید.
سعی کنید بهترین محل را برای ساخت دامداری انتخاب کنید که فضای باز زیادی داشته باشد.
دامداری باید طوری مقاوم باشد که در برابر ورزش باد خراب نشود.
کف جایگاه باید مقاوم و غیر قابل نفوذ باشد.
توجه به اینکه بتوانید ساختمان دام را با استانداردها بسازید و آغل را طوری بسازید که میکروب ها و آلودگی ها به راحتی وارد آغل نشود و گوسفندان بیمار نشوند.
کف آغل می تواند خاکی باشد اما بهترین گزینه این است که کف آغل باید سیمانی باشد که بتوانید حتی آغل را ضدعفونی کنید.
البته سقف آغل هم می تواند سیمانی باشد و هم می تواند از چوب ساخته شود اما باید سقف آغل طوری ساخته شود که در هنگام وزش باد خراب نشود.


آخور گوسفند
آخور به محلی گفته می شود که گوسفندان بتوانند در آن علوفه و دام خود را بخورند. آخور می تواند به صورت ثابت از کاهگل یا حتی از سیمان ساخته شود اما ساخت با سیمان بهترین گزینه است زیرا می تواند بعدا آنرا به خوبی تمیز کرد.

برای تغذیه دام میتوانید از: یونجه, کاه غنی سازی شده و کنستانتره های مناسب و… استفاده کنید.
از نخود بعنوان جایگزین کنجاله سویا و ذرت استفاده کنید، مسلما به دلیل اینکه کشور ایران حاوی مقدار زیادی نخود است و حتی صادرات انجام می شود و درصد بالایی از نخود نسبت به کنجاله سویا و ذرت در بازار وجود دارد می توان در جیره غذایی دام ها بخصوص گوسفند از نخود استفاده کرد.


آبخوری گوسفند
آبشخور یا آب خوری گوسفند مکانی است که بعضا با سیمان ساخته می شود و حتی ممکن است از آهن سفید ساخته شود اما باید توجه کنید که هنگام ساخت آبشخور گوسفند محلی برای خالی کردن کامل آب بگذارید زیرا در طولانی مدت اگر آبشخور تمیز نشود محل وجود باکتریها و میکروب ها میشود.

با توجه به ساخت محل نگهداری گوسفند باید بتوانید با تامین مواد غذایی و علوفه مناسب بزها گوسفندان را به خوبی پرورش دهید تا بتوانید بهره وری خوبی داشته باشید.



استرس و بیماریها در بز و گوسفند محلی
تخلیه کود در فراهم کردن شرایط مناسب برای پرورش گوسفند و بز و جلوگیری از بیماری خیلی ضروری است.
روش های درمان اضطراب و افسردگی گوسفندان را یاد بگیرید.
بیماری های شایع و روش درمان و داروهای لازم را بدانید. مثل بیماری بیماری تب برفکی, انواع انگل ها, بیماری آنتروتوکسمی و…



کسب درآمد از فرآورده های بز و گوسفند محلی
انسان از شیر, گوشت, مو, کرک, پوست و روده بز و گوسفند محلی و حتی شاخ بز هم استفاده می کند.

از پوست این دام ها در صنعت چرم سازی استفاده میشود و از پشم آنها در تولید نخ و پارچه و از روده آن هم به عنوان روکش سوسیس و کالباس (که در ایران بسیاد نادر است) استفاده میکنند.

و گوشت و جگر و کله پاچه آن هم که مصرف خوراکی دارد. در کل از تمامی قسمت های گوسفند و بز میتوانید پول کسب کنید.

از شیر آنها فرآورده های دیگری مثل: ماست, پنیر, کره, روغن زرد, دوغ و… به دست می آید که میتوانید از فروش آنها درآمد کسب کنید و حتی برای استفاده شخصی خود هم استفاده کنید.


انواع فرآورده های لبنی شیر بز و گوسفند محلی
این فراورده‌ها می‌تواند به صورت سنتی یا صنعتی که فرایندهای پاستوریزه شدن و هموژنیزه شدن را می‌گذراند تولید شود.
• سرشیر، چربی بسته شده شیر پس از جوشاندن شیر در روی آن که مزه ای خوشایند دارد.
• خامه، چربی شیر است که از سرشیر گرفته می‌شود یا در روش صنعتی مستقیم از شیر خام گرفته می‌شود.
• کره، چربی شیر است که از هم زدن خامه حاصل می‌شود.
• پنیر، از راه مایه زدن به شیر یا افزودن سرکه که شیر را دَلَمه می‌کند فراهم می‌کنند. سپس این بخش دلمه شده را که جامد آبکی است از آب پنیر جدا کرده و درون پارچه ای زیر فشار می‌گذارند تا آبش در رود. گفتنی ست روش‌های زیادی برای درست کردن پنیر هست و پنیر انواع بسیار زیادی دارد.
• ماست، از راه افزودن باکتری‌های استرپتوکوک و لاکتوباسیل یا همان مایه که شیر را تخمیر می‌کند حاصل می‌شود.
• کشک، از جوشاندن دوغ و صاف کردن و خشک کردن آب آن بدست می‌آید.
• تَرف یا سُج یا قره قروت، خوردنی ای ترش مزه که از جوشاندن آب صاف شده کشک و خشکاندن آن بدست می‌آید.
• مَسکه، کره ایکه از زدن ماست و جدا کردن دوغ بدست می‌آید، به آن کره دوغی هم می‌گویند.
• دوغ، به دو شیوه بدست می‌آید: ۱ آمیختن آب و ماست؛ ۲ زدن ماست و جدا کردن دوغ از مسکه (کره دوغی) که این دوغ ترش تر است.
• پینو، نوعی کشک است.
• لور، پنیر دلمه شده سفت نشده‌است که مزه ای شیرین دارد.
• آروشه، خوردنی خوشمزه که از سودن پنیر تازه در روی دیگ آتش که به روغن می‌نشیند و افزودن آرد بدست می‌آید.
• دورده یا دووِه، باقیمانده ترش و شور مزه کره ای که داغ شده و روغنش جدا شده‌است.
• روغن زرد یا کرمانشاهی، روغن خالص کره که از جوشاندن کره یا مسکه بدست می‌آید.
• شکر پنیر، شیرینی ای که از آمیختن آب پنیر و شکر و پختن آن فراهم می‌شود.
• بستنی، خامه ایست که به آرامی یخ بسته‌است. گاه قدری ثعلب نیز بدان می‌افزایند.
• شیر غنی‌شده، شیری است که با تبخیر، آب آن به کار رفته و قوام گرفته‌است؛ معمولاً به آن شکر هم می‌افزایند.
• شیر خشک، با پراندن آب شیر به صورت صنعتی به دست می‌آید.
• خامه ترش، خامه ایست که به وسیله باکتری تخمیر و ترشیده‌است.
• کفیر، نوشابه ای خوشمزه شبیه به دوغ که از افزودن دانه‌های کفیر یا همان مایه کفیر به شیر و تخمیر شیر فراهم می‌شود.
• خامه مخصوص قنادی که از ترکیب خامه طبیعی به همراه شیر کره و یا روغن به دست می آید.

فرآورده های بز و گوسفند چیزی است که نیاز روزانه مردم است و همیشه بازار و سوددهی خود را دارد.
پس پرورش بز و پرورش گوسفند محلی بازده اقتصادی دارد.


منبع: پایگاه اطلاع رسانی هلدینگ کشاورزی حامی( مرکز اقتصاد مقاومتی)

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر به عنوان مهمان

0 / 1000 محدودیت حروف
متن شما باید کمتر از 1000 حرف باشد
نظر شما به دست مدیر خواهد رسید
شرایط و قوانین.
  • هیچ نظری یافت نشد

ورود کاربران

خبرنامه پیامکی




گالری تصاویر

با ما در ارتباط باشید