مسعود نیلی:
هنوز به سطح رفاه سال ۹۰ نرسیدهایم
مشاور اقتصادی رئیسجمهوربا به اشاره به اینکه هنوز به سطح رفاه سال ۹۰ نرسیدهایم گفت: یک وقتی من ادعا میکنم که اقتصاد ما خیلی سرحال است، در حالیکه من این را نمیگویم؛ من میگویم رکود تعریف دارد و ما الان مصداق تعریف رکود نیستیم.به گزارش فارس ؛مسعود نیلی مشاور رئیس جمهورگفت:مردمانی که کشورشان به نفت وابسته است، ثباتی در رفاه ندارند. وی افزود:بخش ارزی درآمد حاصل از فروش نفت که به بانک مرکزی رفته، در یک طرف پایه پولی و حجم نقدینگی را اضافه میکند و در نتیجه تورم کل اقتصاد کشور را تحت تأثیر قرار میدهد و در طرف دیگر، قسمتی از درآمد حاصل از فروش نفت صرف واردات میشود، واردات بر حسب شدتی که دارد، میتواند مکمل تولید داخلی باشد یا اینکه جایگزین تولید داخلی شود. آنچه ما نمیخواهیم این است که واردات جایگزین تولید داخلی شود، چراکه در این صورت اشتغال ایجاد نمیشود و تولید کننده داخلی تضعیف میشود.
نیلی ادامه داد:اگر بودجه دولت در نتیجه افزایش درآمدهای نفت، تبدیل به یک تعهد پایدار شد، اگر پایه پولی زیاد شد و حجم نقدینگی افزایش پیدا کرد، واردات زیاد و جایگزین تولید داخل شد؛ یکباره با اقتصادی مواجه میشوید که حجم بزرگی از تعهدات بلند مدت از طرف دولت ایجاد شده و قابل کاهش نیست و تولیدکننده داخلی نیز از واردات زیاد آسیب دیده که به این وضعیت «اقتصاد کم عمق» میگویند.اقتصاد کم عمق یعنی مثلاً خودرو ساز شما همچنان خودرو تولید کند اما قطعهاش را به جای اینکه به داخل سفارش دهد از چین وارد کند. در اینجا عمق تولید کم شده است. نتیجه آن میشود که تولید شما ممکن است افزایش پیدا کند اما شغل ایجاد نمیشود و تورم هم افزایش پیدا میکند. اقتصاد ما در دوره وفور درآمدهای نفتی به همین روش اداره شد.مشاور رئیس جمهورگفت: حتماً باید در این دولت یکسانسازی نرخ ارز صورت گیرد و انشاالله انجام خواهد شد. ما تا بیماری را نشناسیم نمیتوانیم راجع به علاج آن صحبت کنیم، بعد از بازار ارز مسئله تورم بود. در سال 91 هفته به هفته حتی روز به روز قیمتها افزایش پیدا میکرد و کاملاً نیز محسوس بود. در چنین شرایطی به هیچ صورت امکان برنامهریزی ندارید، نه بودجهی دولت میتواند به خود نظم بگیرد و نه مردم میتوانند برای خود برنامهریزی کنند.کارشناس اقتصادی اشاره کرد:اقتصاد کشور در سالهای 90-91 کاملاً بهم ریخت. تحریم باعث شد 120میلیارد دلار درآمد حاصل از فروش به 68 میلیارد دلار برسد و کاهش 40 درصدی این درآمد را باعث شود. در سال 93به 94 نیز به دلیل کاهش قیمت نفت مبلغ 55 میلیارد دلار درآمد حاصل از فروش نفت به 24 میلیارد دلار رسید و این یعنی 55 درصد کاهش. امروز این مطالب را میشود بیان کرد اما سال گذشته من این را نمیگفتم چرا که ممکن بود مردم دچار اضطراب شوند.در سال 90 تا 91 وقتی ما 40 درصد کاهش درآمدهای حاصل از فرش نفت را داشتیم، اقتصاد ما با آشفتگی مواجه شد، اما وقتی در سال 93 تا 94 این درآمد 55 درصد کاهش پیدا کرد، اتفاقی نیفتاد، حال شما میگویید چرا رکود شده است! این یعنی اقتصاد مقاومتی.وی بیان کرد:امروز دست ما نسبت به سال 93 در حوزه اقتصادی خیلی پرتر است، آمارهای اولیه درخصوص زمستان 94 و بهار 95 نشان از بهبود شرایط کشور در مقایسه با 3 ماهه های مشابه در سال قبل و فصل قبلی آن دارد. نه اینکه در رکود بودیم و از رکود خارج شدیم بلکه شرایط بهتر شده است. در سال 93 فروش نفت و همچنین خودرو که صنعت بزرگی در کشور ما است نقشی پررنگ تر از سایر فعالیتها در افزایش تولید داشتند.در سال 93برخی از واحدهای تولیدی محصولاتی را که تولید کردند نتوانستند بفروشند یعنی خریدار نداشتند. بنابراین موجودی انبارشان بالا رفت. حال چیزی که امسال مشاهده میشود دو تفاوت نسبت به سال 93 دارد. اولاً اینکه توزیع در رشته فعالیتهای صنعتی گستردهتر است و دوم و مهمتر هم اینکه رشد فروش از رشد تولید پیشی گرفته یعنی تقاضا بیشتر شده و موجودی انبار کاهش پیدا کرده است.
نیلی خاطر نشان کرد:الان باید این دغدغهمان باشد که چرا نتوانیم به بازارهای دیگر راه پیدا کنیم، چرا صادرات ما نتواند افزایش قابل توجهی داشته باشد؟ چرا سرمایهگذاری خارجی نتواند در اقتصاد ما ایجاد شود؟ اینها از جنس تصمیمات بلندمدت است.