معاون اسبق سازمان تامین اجتماعی با بیان اینکه طرح موضوع افزایش شش درصدی میزان پرداخت بیمه بیکاری در برنامه وزیر کار یک طنز تلخ است، گفت: وزیر اطمینانی به رونق اشتغالزایی ندارد.
به گزارش خبرگزاری مهر، محسن ایزدخواه در نشست خبری اقتصاددانان در موسسه دین و اقتصاد گفت: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در برنامه پیشنهادی خود اعلام افزایش شش درصدی پرداخت بیمه بیکاری در هر سال طی دولت دوازدهم را داشته که این یک طنز تلخ است و نشان می دهد وزیر کار اطمینانی به رونق اشتغالزایی نداشته و افزایش شش درصدی بیکاری را پیش بینی کرده است.
معاون اسبق سازمان تامین اجتماعی افزود: به شدت نگران بی برنامگی وزیر کار هستیم؛ این در حالی است که سند ملی کار شایسته با گذشت سال های متمادی هنوز تدوین و تصویب نشده است.
وی تصریح کرد: هنوز تشکل کارگری و کارفرمایی قوی در حوزه روابط کار وجود ندارد. بنابراین باید برای این امر فکری کرد. اکنون در ایران ۲۴ صندوق داریم که باید بررسی کنیم نسبت پشتیبانی در آنها چگونه است. اگر نسبتهای پشتیبانی صندوقها در کشورهای مختلف دنیا به سمت ۵ میل کند، صندوقها اعلام ورشکستگی میکنند ولی در ایران ۲۰ صندوق نسبت به پشتیبانی بسیار کمتر از ۵ دارند و ورشکستهاند ولی عملا صدایی از کسی درنمیآید، چراکه از رانت استفاده میکنند. چهار صندوق عمومی هم وجود دارد که وضعیت این صندوقها بسیار با اهمیت است. اگر این صندوقها عطسه کنند، نظام بیمهای ذاتالریه میگیرد.
ایزدخواه افزود: متاسفانه این چهار صندوق نیز نسبت پشتیبانی زیر ۵ دارند و به این ترتیب باید دائما وام بگیرند و ذخایر خود را به فروش برسانند. چنین وضعیتی مستلزم آن است که وزیر پیشنهادی کار حتما برنامه مدون و متناسبی را برای این حوزه طراحی کند که البته چنین موضوعی در برنامه وی لحاظ نشده است.
وی درباره وضعیت حوزه بیمه سلامت نیز هشدار داد و گفت: در بیمه سلامت سازمان با ۸۵۰۰ میلیارد تومان کسری مواجه شده که مجلس برای تامین این کسری پیشنهاد انتشار اوراق مشارکت را داده است که از نظر من پیشنهاد مناسبی نیست، چرا که این پول خرج شده است و زمانی که پولی خرج می شود نمیتوان برایش اوراق منتشر کرد.
ایزدخواه در بخش دیگری از سخنانش با توجه به بدهی دولت به صندوقها گفت: دولت در پرداخت بدهی خود به صندوقها ناتوان بوده و اکنون بدهی دولت به صندوقها ۱۲۰ هزار میلیارد تومان برآورد میشود که برای آن تدبیری اندیشیده نمیشود.
این اقتصاددان همچنین اظهار کرد: بحران صندوقها بسیار جدی است و اکنون با کتمانکاری اداره میشود. همان گونه که دیدیم در بودجه سال ۱۳۹۶ حدود ۲۰ درصد کسری برای صندوقها وجود داشت. مقامات ما خود به بحران صندوقها اشاره کردهاند و گفتهاند که صندوقها میتوانند امنیت ملی را به خطر بیندازند ولی با این حال در برنامه پیشنهادی وزیر کار میبینیم که وی برنامه دقیق و منسجمی ارائه نکرده است.
ایزدخواه بیان کرد که در نگاه وزیر کار نسبت به بنگاههای مربوط به صندوقها انحراف وجود دارد؛ مثلا وی بیان کرده است که این بنگاهها پیشران اقتصاد ملی هستند در حالی که چنین نیست. این بنگاهها قرار است که به صندوقها کمک کنند نه اینکه صندوقها به اینها کمک کنند. در حالی که میبینیم عملا برعکس شده است. اکنون گفته میشود شستا، حیات خلوت کسی نیست ولی این طور نیست و تغییر مدیران در آنجا حتی بیشتر از قبل شده و اکنون بدهی شستا به تامین اجتماعی ۱۰ هزار میلیارد تومان برآورد میشود. نکته این جاست که تامین اجتماعی خود با مشکل مالی روبرو و مجبور به گرفتن وام شده است.
وی همچنین با اشاره به آمارهای ارائه شده درباره حوادث ناشی از کار که در برنامه وزیر کار مطرح شده، اظهار کرد: درستی این آمار و ارقام را باید بررسی کرد. یکی از نکات جالب این برنامه این است که در آن آمده است از امسال هر سال شش درصد به تعداد افرادی که بیمه بیکاری میگیرند، اضافه میشود، در حالی که با این قبیل اقدامات میل به بیکاری داوطلبانه افراد برای بهرهمندی از مزایای بیمه بیکاری افزایش مییابد.