امروز که بسیاری از جوانان کشورمان در سایه بیتدبیری برخی مسؤولان بیکارند بانوی جوانی در کردکوی است که همتی به بلندای آسمان دارد. بانوی گلستانی که علاوهبر حضور در اردوهای جهادی در عرصه کارآفرینی فعالیت میکند، میگوید: ابتدای کار هیچ سرمایهای نداشتم، تنها با 150 هزار تومان که آن هم برای اجاره زمین بود پرورش گیاهان دارویی را آغاز کردم.
خدیجه کیائی بانوی 30 ساله کردکویی که در رشته مهندسی صنایع تحصیل کرده برای یافتن شغل متناسب با رشته تحصیلی خود تلاش فراوانی داشت اما وقتی همه تلاشها و اقداماتش برای اشتغال در رشته تحصیلیاش به درب بسته خورد در سونامی بیکاری دانشآموختگان دانشگاهی غرق نشد، او با همت و تلاشی مضاعف وارد عرصه کارآفرینی شد تا هم زمینهای برای اشتغال خود فراهم کند و هم با لبیک به فرمان امام امت در حوزه اقتصاد مقاومتی گام بردارد.
این بانوی جوان که فعالیتهایش را تنها در حوزه اقتصادی خلاصه نکرده، میگوید یکی از افتخاراتم این است که جهادگر بسیجیام، او در کنار فعالیت کارآفرینی در قالب اردوهای جهادی به مردم مناطق محروم خدمت میکند تا علاوهبر سنگر اقتصادی در کارزار فرهنگی دشمن هم حرفی برای گفتن داشته باشد.
در حالی که اقتصاد مقاومتی در برابر تحریمهای ناجوانمردانه دشمن همچون زلزلهای ویرانگر محسوب میشود اما به جرأت میتوان گفت اقداماتی که طی این سالها از سوی مسؤولان در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی انجام شده بیشتر به همایش و نمایش خلاصه شده و این راهکار بکر و استراتژیک که از سوی مقام معظم رهبری ارائه شده در برایند اقدامات مسؤولان به شعار نزدیکتر بوده است تا عمل؛ مصداق آن کارآفرینانی هستند که مانند این بانوی پرورشدهنده گیاهان دارویی از کمترین امکانات و حمایت مسؤولان محروم هستند.
با وجود اینکه این بانوی کارآفرین با همت و اراده خود با سرمایه 150 هزار تومان آن هم در یک زمین اجارهای و با نهال امانی کار خود را در حوزه پرورش گیاهان دارویی آغاز کرده اما مشکلات و کمبودهایی در کارش دارد که فعالیت کارآفرینیاش را با مشقت و سختی همراه کرده و نیازمند یاری و کمک مسؤولان است.
در ادامه نظرتان را به گفتوگویی که با این بانوی کارآفرین و جهادگر بسیجی ترتیب داده شده است جلب مینماییم.
- خانم کیائی! لطفاً از وضعیت اشتغالتان برایمان بگویید؟
کیائی: در حوزه پرورش گیاهان دارویی فعالیت میکنم، بعد از برداشت در یک کارگاه کوچک گیاهان دارویی را خشک میکنم و بعد از بستهبندی در عطاری به فروش میرسانم.
- چه نوع گیاهان دارویی را کشت میکنید؟
کیائی: در مزرعه ما گیاهان دارویی مختلف اعم از بهلیمو، استویا، بادرنجویه، چای ترش، خارمریم، گلگاوزبان، خبازی، رازیانه، گلمحمدی و موسیر کشت میشود که گیاه اصلی برای کشت بهلیمو است که برای دومین سال متوالی کشت میشود.
البته امسال گیاهان دارویی دیگری را هم زیرکشت بردیم تا میزان بازدهی آنها را در منطقه خودمان بسنجیم و در صورت نتیجه مثبت برای کشتهای بعدی استفاده کنیم.
- چطور شد با وجود تحصیل در دانشگاه به کارآفرینی روی آوردید؟ ایده این کار چطور به ذهن شما رسید؟
کیائی: پس از فارغالتحصیلی به مدت دو سال بیکار بودم البته در این دو سال شغلی نداشتم اما از تلاش دست بردار نبودم، جستوجوهای بسیاری برای اشتغال در رشته تحصیلی خودم داشتم اما موفق نشدم تا اینکه در کلاسهای کارآفرینی فنیوحرفهای شرکت کردم و از آنجا به فکر پرورش گیاهان دارویی افتادم سپس آغاز به کار کردم.
- هماکنون تولید گیاهان دارویی را در چه میزان فضا انجام میدهید؟
کیائی: در حال حاضر یک هزار و 500 متر زمین در منطقه «ولاغوز» کردکوی اجاره کردم که تقریباً مساحت 500 متر آن زیر کشت گیاهان دارویی است.
در سالجاری یک هزار نهال بهلیمو، 100 نهال استویا، همچنین در یک مزرعه 50 متری بادرنجوبه و گلگاوزبان کشت کردهایم که تاکنون برداشت برخی از گیاهان انجام شده و برخی هنوز برداشت نشده است.
- برای چند نفر شغل ایجاد کردید؟
کیائی: در حال حاضر علاوهبر بنده دو نفر دیگر در کشت گیاهان دارویی مشغول به کار شدیم، البته این دو شخص خالهام هستند که توانستیم با مشارکت و همت یکدیگر فعالیت در این عرصه را آغاز کنیم.
- سرمایه اولیه شما برای این کار چقدر بوده؟ چه میزان خلاقیت و سرمایهگذاری را تلفیق کردید تا یک جوان موفق و کارآفرین شوید؟
کیائی: ابتدای کار هیچ سرمایهای نداشتم، تنها با 150 هزار تومان که آن هم برای اجاره زمین بود کارآفرینی را آغاز کردم.
با توجه به اینکه سرمایهای نداشتم نهالها را از یکی از بانوان که توسط فنیوحرفهای معرفی شده بود امانت گرفتم و قرار شد موقع برداشت محصول در قبال نهالهایی که تحویل گرفتم محصول خود را به آن فرد بدهم.
چون سرمایه وجود نداشت بیشتر از خلاقیت استفاده کردیم و بهجای خرید زمین از اجاره زمین، امانت گرفتن نهالها بهجای خرید آنها، استفاده از هورمونهای ریشهزایی طبیعی به جای خریدن هورمونهای گران ریشهزایی استفاده کردیم.
*آبیاری محصول به روش سنتی سخت و طاقتفرسا است
- کار پرورش گیاهان دارویی با چه سختیها و مشکلاتی همراه است؟
کیائی: پرورش گیاهان دارویی نیازمند همت بالایی است، با توجه به اینکه نیازمند رسیدگی کامل است باید در گرما و سرما به آنها رسیدگی کرد، یک پرورشدهنده گیاهان دارویی اگر لحظهای درنگ کند و از کارش غافل شود مزرعهاش آسیب میبیند، این اتفاق سال قبل برای بنده افتاد و گرما و سرمای بیش از اندازه هوا باعث شد از 500 نهالی که کشت کرده بودم تنها 70 نهال باقی بماند.
اما در کنار حساسیتهایی که رسیدگی به گیاهان دارویی دارد یکی از مشکلات اصلی ما فقدان بازار فروش ثابت است، متأسفانه گاهی اوقات قیمت یک گیاه دارویی با کاهش چهار برابری همراه است و این باعث میشود که محصول روی دست تولیدکننده باقی بماند.
از طرفی تاکنون هیچ تسهیلاتی دریافت نکردم و برای آبیاری زمین مشکل دارم، هنوز با روش سنتی و با سطل آبیاری را انجام میدهم که کار سخت و طاقتفرسایی است این در حالی است که اگر آبیاری مکانیزه شود علاوهبر تسهیل در آبیاری از میزان مصرف آب هم کم میشود.
- چه توصیهای به افراد جویای کار دارید؟ بهویژه افرادی که با وجود تحصیلات دانشگاهی از بیکاری رنج میبرند؟
کیائی: به اعتقاد بنده جوانان با توکل بر خدا و همت بالای خود میتوانند این کار را آغاز کنند، پرورش گیاهان دارویی در روستاها کارایی و بازدهی بالایی دارد چراکه در روستاها پتانسیلهای خوبی مانند زمینهای کشاورزی حاصلخیز وجود دارد.
از طرفی افراد جویای کار باید خوب محیط اطراف را کندوکاو کنند و از پتانسیلهای موجود نهایت استفاده را ببرند.
*حمایت نمیشوم
- آیا برای رونق کار اقتصادی خود از جایی تسهیلات گرفتید؟
کیائی: متأسفانه تاکنون از هیچ ارگانی حمایت نشدم و تسهیلاتی هم دریافت نکردم.
- از پرورش گیاهان دارویی چه میزان درآمد کسب میکنید؟
کیائی: همانطور که گفتم در سال نخست با توجه به اینکه سرمایهای نداشتم نهالها را به امانت گرفتم، از این رو محصولی که داشتیم برای نهالها هزینه شد اما محصول سال جدید به عنوان سود محسوب میشود.
میزان درآمد با توجه به نوع گیاه، زمان برداشت، تعداد نهال و وضعیت بازار متفاوت است از طرفی در کنار کشت گیاهان دارویی محصولات دیگری را هم کشت میکنم و از آن طریق هم درآمد کسب میکنم.
- چه هدفی دارید؟
کیائی: میخواهم در آینده یک مزرعه بزرگ گیاهان دارویی داشته باشم و در کنار پرورش گیاهان دارویی، بستهبندی و فرآوری گیاهان دارویی را هم انجام دهم.
- به نظر شما زنان چگونه میتوانند در تحقق اقتصاد مقاومتی نقشآفرینی کنند؟
کیائی: اقتصاد مقاومتی ضرورت گذر از فشارها و عبور از سختیهایی است که توسط دشمن ایجاد شده است و به طور قطع نقش زنان در تحقق اقتصاد مقاومتی پُررنگ است.
زنان ایران زمین میتوانند با همت والای خود در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی گام بردارند تا علاوهبر اینکه به نقاط مثبت که باعث خودکفایی آنها میشود، برسند به اقتصاد خانواده خود هم کمک کنند.
*برخی از داشتههای ما آرزوهای دستنیافتنی بچههای محروم روستاهاست
- شما در کنار فعالیت کارآفرینی در اردوهای جهادی هم شرکت میکنید، از حضورتان در اردوهای جهادی برایمان بگویید.
کیائی: من در اردوهای جهادی به زنان و دختران روستا خیاطی آموزش میدهم البته در صورت نیاز در حوزه پرورش گیاهان دارویی نیز روستائیان را راهنمایی میکنم.
به اعتقاد بنده اردوهای جهادی راهی برای نزدیک شدن به خدا و کمک به خلق است علاوهبر آن فرصت مناسبی برای خودشناسی است.
خدمت در اردوهای جهادی باعث میشود بیشتر شکرگذار نعمتهایی که در اختیار داریم، باشیم، داشتهها و نعمتهایی که ما ساده در اختیار داریم جزو آرزوهای دستنیافتنی بچههای روستاها و مناطق محروم است.
- فعالیت کارآفرینی را قبل از اردوهای جهادی آغاز کردید؟
کیائی: کارآفرینی را دو سال گذشته شروع کردم و به مدت سه سال در اردوهای جهادی حضور دارم.
البته حضورم در اردوهای جهادی برای خودم نیز مفید بوده، متوجه شدم باید از پتانسیلهای موجود در اطراف خود نهایت استفاده را ببرم و قدردان داشتههای خود باشم.
- با وجود فعالیت کارآفرینی و مشغلههایی که دارید باز هم به اردوهای جهادی میروید، سخت نیست؟
کیائی: نه تنها سخت نیست اتفاقاً لذتبخش است و افتخار میکنم که یک جهادگر بسیجی هستم؛ همانطور که پیامبر (ص) فرمودند هر کاری زکاتی دارد و زکات کار ما هم آموزش و خدمت به مردم است.
در عین حال اردوهای جهادی و کارآفرینی دو مقوله جدا از هم نیستند چراکه یک کارآفرین برای کارآفرینی هم باید جهاد کند و هم تعهد بالایی داشته باشد تا به هدف اصلی خود برسد که این اصول در اردوهای جهادی هم وجود دارد، از این رو فرقی بین حضور در اردوهای جهادی تا نقشآفرینی در جنگ اقتصادی دشمن وجود ندارد در هر دو فعالیت تعهد برای اجرای کارها به نحو احسن و جهاد برای از بین بردن فشارها و سختیها و تبدیل شرایط سخت به شرایط آرمانی حاکم است.
- بهعنوان یک جوان کارآفرین چه انتظاری از مسؤولان دارید؟
کیائی: مسؤولان باید با روشهای مختلف اعم از اعطای تسهیلات، ایجاد بازار فروش، بازدید از عرصههای کارآفرینی و تشویق کارآفرینان از جوانان کارآفرین حمایت کنند تا جوانان انگیزه بیشتری داشته باشند متأسفانه تاکنون هیچ کدام از این حمایتها را تجربه نکردم.
گفتوگو از فاطمه رائیجی
منبع: خبرگزاری فارس