معاون وزیر کشاورزی اعلام کرد:
آمادگی برای جشن خودکفایی گندم
در حالی که حدود یک ماه تا پایان برداشت استراتژیکترین محصول کشاورزی یعنی "گندم" باقیمانده است، معاون وزیر کشاورزی از رکوردشکنی بیسابقه تولید و خرید تضمینی این محصول خبر داد و اعلام کرد که برای برگزاری جشن خودکفایی آمادگی کامل وجود دارد.
به گزارش ایسنا، در سالهای پایانی دولت اصلاحات که طعم شیرین خودکفایی گندم تجربه شد همه تصور میکردند که ایران به صادرکننده این محصول تبدیل میشود و دیگر نیازی به واردات گندم نداریم و گرچه در سال ۱۳۸۵ نیز ایران موفق شد تجربه خودکفایی را تکرار کند و بخشی از گندم خود را هرچند ناچیز صادر کند، اما پس از آن به گفته رییس جمهور هر ساله حدود یک میلیون تن از تولید و خرید تضمینی این محصول کاسته و به واردات آن اضافه شد، تا جایی که در سال ۱۳۹۲ تنها حدود چهار میلیون تن گندم به صورت تضمینی از سوی دولت خریداری شد.
اما در دولت یازدهم و با روی کار آمدن حجتی که سابقه خودکفایی گندم را در دولت هشتم در کارنامهاش داشت، مجددا خودکفایی گندم البته اینبار با نام خوداتکایی در دستور وزارت جهاد کشاورزی و دولت جدید قرار گرفت و هر ساله قیمت و میزان خرید تضمینی آن افزایش یافت؛ به گونهای که در سال ۱۳۹۳ بیش از ۶.۷ و در سال گذشته به ۸.۱ میلیون تن رسید.
ثبت رکورد بیسابقه در تاریخ کشاورزی با خرید ۱۱ میلیون تنی گندم
البته علی قنبری – معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی – که مسئولیت خرید تضمینی گندم را برعهده دارد، پیشبینی کرد که با توجه به خرید تضمینی ۱۰ میلیون و ۲۵۰ هزار تنی گندم پیشبینی میشود تا پایان فصل برداشت میزان خرید این محصول از سوی دولت به بیش از ۱۱ میلیون تن برسد و رکورد بیسابقهای در خرید تضمینی گندم در تاریخ کشاورزی ایران به ثبت برسد.
وی افزود: ارزش گندم خریداری شده از کشاورزان تاکنون به بیش از ۱۳ هزار میلیارد تومان رسیده که حدود 6000 میلیارد تومان آن پرداخت شده و حدود 7000 میلیارد تومان باقیمانده مطالبات کشاورزان نیز تا پایان فصل برداشت یعنی اوایل مهرماه به حساب کشاورزان واریز میشود.
مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی ادامه داد: با توجه به میزان خرید تضمینی گندم هیچ نیازی به واردات این محصول نداریم، چرا که به خودکفایی در تولید این محصول رسیدهایم و اگر دولت اجازه بدهد پتانسیل صادرات حدود دو میلیون تن گندم وجود دارد.
قنبری تاکید کرد: گندم تولید شده در ایران از جمله گندم معمولی و دروم از نظر کیفی جزو بهترین گندمهای تولید شده در منطقه است و با توجه به اینکه میزان تولید و خرید تضمینی گندم دروم به حدود ۸۰۰ هزار تن رسیده است، میتوانیم آن را به کشورهای مختلفی مانند ترکیه و دیگر کشورهای همسایه صادر کنیم.
وی اظهار کرد: با توجه به تکرار مجدد خودکفایی گندم و فراهم بودن شرایط مساعد، آمادگی کامل برگزاری جشن خودکفایی این محصول استراتژیک وجود دارد اما برگزاری این جشن منوط به تصمیم وزارت جهاد کشاورزی است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: سه عامل در افزایش تولید و حفظ خودکفایی گندم موثر است که میتوان به سیاستهای حمایتی دولت از کشاورزان، چگونگی حمایت و مدیریت کاشت، داشت و برداشت، مدیریت خرید یا تامین بازار امن و مناسب برای تولیدکنندگان گندم و شرایط اقلیمی مناسب اشاره کرد که از هر نظر طی سالهای اخیر وضعیت مناسبی وجود داشته است که میتوان به خودکفایی گندم به عنوان یکی از موفقترین الگوهای اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی اشاره کرد.