مدیر مهندسی فروش شرکت دانش بنیان توسعه صنایع نفت و گاز سرو، از دستیابی به کاتالیست بومی شده فرآیند PERED برای بهینه سازی تولید فولاد خبر داد و گفت: این فرایند، امکان صرفه جویی ارزی سالیانه 20 میلیون یورو در صنعت فولاد کشور را میسر کرده است.
به گزارش ایرنا، محمود رضایی با بیان این خبر، گفت: این شرکت نخستین تولید کننده کاتالیست در ایران است و امروز یکی از مهمترین دستاوردهای کسب شده، بهینه سازی فرآیند تولید فولاد به روش Persian reduction است که با نام پرد(PERED) در صنعت فولاد معرفی شده و با فناوری مخصوص ایرانی تهیه شده است.
وی بیان داشت: تاکنون این کاتالیست از خارج کشور و بطور عمده از شعبه هند شرکت «سوتکمی» تهیه می شد که خود زیر پوشش شرکت «میدرکس» آلمان است و اخیرا توسط شرکت های آمریکایی خریداری شده است.
مدیر مهندس فروش شرکت توسعه صنایع نفت و گاز سرو خاطرنشان کرد: همین مساله اهمیت تهیه این کاتالیست در داخل کشور را بیشتر کرد و برای خودکفایی در این محصول عزم خود را جزم کردیم.
وی تصریح کرد: سالیانه بین چهار تا پنج میلیون یورو در واحدهای فولادی که با سیستم پرد کار می کنند، هزینه ارزی صرف تهیه این کاتالیست می شد و با توسعه ای که در واحدهای فولادی در سال های آینده خواهیم داشت این وابستگی می توانست حتی تا 20 میلیون یورو افزایش یابد.
رضایی اظهار داشت: اکنون چهار واحد فولادی شادگان، میانه، نیریز و بافت از کاتالیست های تولیدی شرکت توسعه صنایع نفت و گاز سرو استفاده می کنند.
وی در ادامه گفت: فرآیند دانش تهیه و داخلی سازی این کاتالیست از سال 85 آغاز شد و در مجموع هفت سال زمان در شرکت توسعه صنایع نفت و گاز سرو صرف تحقیقات در خصوص این پروژه شد.
این مسئول ادامه داد: از سال 92 تاکنون این پروژه صنعتی شده و در پایلوت های مختلف با موفقیت به نتیجه رسیده است که با فناوری روز جهان نیز 100 درصد تطابق دارد.
** فناوری PERED و کاتالیست بومی سازی شده آن
وجود ذخایر عظیم گازی در کشور، توسعه فرایندهایی با محوریت استفاده از این نعمت الهی را در چشم انداز 20 ساله کشور به شدت مورد توجه قرار داده است. به طوری که با توجه به نقش مولد صنعت فولاد ، برنامه ای هدفمند برای گسترش و رونق آن در چشم انداز توسعه اقتصادی ایران اسلامی تدوین شده است.
یکی از مهمترین دستاوردهای کسب شده در این زمینه، بهینه سازی فرایند تولید فولاد به روش PERSIAN REDUCTION است که با نام تجاری PERED از سوی شرکت مهندسی معادن و فلزات MME به عنوان نقطه ای عطف در صنعت فولاد کشور معرفی شده است.
فناوری PERED بومی سازی شده با تکیه بر اصول علمی و تجربیات متخصصین ایرانی است. با روشن شدن مشعل های فولاد شادگان به عنوان نخستین طرح فولادی PERED کشور، گامی بلند در مسیر جدید برای تولید آهن اسفنجی کشور آغاز شد. فناوری PERED با ظرفیت صادرات دانش فنی آن آینده صنعت فولاد را تضمین می کند.
یکی از مهمترین مزیت های فناوری پرد، کاتالیست های منحصر بفرد آن است که با ویژگی طول عمر بیشتر و تسریع در شکست گازهای احیایی در قلب میفرمرهای فولادی PERED می تپد.
با توجه به بومی سازی صنعت کاتالیست در ایران توسط شرکت دانش بنیان نفت و گاز سرو، این بار تولید و بومی سازی کاتالیست فناوری PERED با مشارکت 2 شرکت دانش بنیان کشور یعنی شرکت مهندسی معادن و فلزات -MME- و نفت و گاز سرو به انجام رسید.
تولید و بارگذاری کاتالیست های PERED در مجتمع احیا استیل فولاد بافت، به عنوان نخستین واحد احیای مستقیم آهن که با کاتالیست های ایرانی فعالیت خواهد کرد، گامی بلند در خودکفایی کامل در صنعت فولادسازی کشور خواهد بود.
نخستین کارخانه تولید آهن اسفنجی جهان بر اساس روش ابداعی مهندسان ایرانی فولاد به نام «پرد» PERED در فولاد شادگان در استان خوزستان واقع شده و مراحل آزمایشی تولید و به ظرفیت رسیدن را با موفقیت طی کرده است.
فناوری احیای مستقیم پرد توسط شرکت ام.ام.ای در آلمان ثبت شد و برای نخستین بار در جهان در ایران و فولاد شادگان به بهره برداری رسید.
در ایران به طور معمول از روش و فناوری میدرکس استفاده می شود که باید حق امتیاز و استفاده از این تکنولوژی به صاحب آن پرداخت شود اما مالک تکنولوژی پرد ایران است و پرداخت حق بهره برداری حذف می شود و این یک مزیت بزرگ برای این روش به حساب می آید.
شرکت دانش بنیان توسعه صنایع نفت و گاز سرو با مشارکت بخش خصوصی و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) در سال 1383 شروع به فعالیت کرد که از آن زمان تا کنون در زمینه های تحقیق و تولید انواع کاتالیست های صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و صنعت فولاد و نیز طراحی و اجرای واحد هایGTL (تولید نفت مصنوعی) موفقیت های چشمگیری کسب کرده است.
محصولات شرکت توسعه صنایع نفت و گاز سرو سبب شد تا ایران به جمع معدود کشورهای تولید کننده کاتالیست در جهان پیوسته و تولید این محصولات را از انحصار خارج کند. این شرکت با در اختیار داشتن بیش از 120 نفر نیروی انسانی متخصص در زمینه های تولید انواع کاتالیست های مورد استفاده صنایع مذکور، طراحی و احداث واحدهایGTL و نیز اجرای پروژههای تحقیقاتی و EPC صنایع نفت و گاز فعالیت میکند.