وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حضور اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گزارشی از میزان رشد خلاقیت و نوآوری جوانان و "شاخص جهانی کارآفرینی ایران" داد که این آمار، مورد تشکیک قرار گرفت.
به گزارش باشگاه خبرنگاران پویا؛ محمد جواد آذری جهرمی روز گذشته با سفر به شهر مقدس قم در جلسه جامعه مدرسین حوزه علمیه این شهر شرکت کرد.
در این جلسه که استاندار قم هم حضور داشت، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به ارائه گزارشی از برنامههای این وزارتخانه پرداخت و با بیان اینکه کلید توسعه در خلاقیت است، اظهار کرد: شاخص خلاقیت و نوآوری را مؤسسه جهانی GEI مشخص میکند؛ بر این اساس خلاقیت جوانان ایرانی در عرصه تولیدات حوزه فناوری اطلاعات سه برابر متوسط خاورمیانه و دو برابر متوسط جهانی است.
وی افزود: این بزرگترین سرمایه است اما خلاقیت مثل بذر خوب و باکیفیت میماند؛ اگر بذر را در بیابان بپاشیم رشد نمیکند و مشکل اتمسفر رشد این خلاقیت باید برطرف شود.
مبنای گزارش وزیر ارتباطات و شاخص خلاقیت و نوآوری
به گزارش تسنیم، اما بعد از انتشار این صحبتها، سؤال و ابهاماتی درباره این گزارش بینالمللی و شاخصهای آن برای کاربران فضای مجازی ایجاد شد که در زیر به توضیح آن میپردازیم.
مؤسسه «کارآفرینی و توسعه جهانی» هر ساله گزارش یکپارچهای از وضعیت شاخص جهانی کارآفرینی (GEI) را برای به تصویر کشیدن اکوسیستمهای کارآفرینانه منتشر میکند که این شاخص نه یک شمارش ساده خروجیها مانند تعداد بنگاههای ثبت شده جدید و نه یک محکزنی براساس سیاستگذاریها است.
این شاخص ویژگیهایی از کارآفرینی را مدنظر قرار میدهد که بهرهوری را بهبود میبخشند؛ ویژگیهایی از قبیل نوآوری، گسترش بازار، رشدمحور بودن و بینش بینالمللی داشتن.
در آخرین گزارش منتشرشده از «موسسه کارآفرینی و توسعه جهانیGEI 2018» رتبه ایران در میان 137 کشور جهان به 72 رسیده که نسبت به سال گذشته 13 رتبه ارتقا یافته است.
بر اساس این گزارش اگر چه ایران همچنان رتبه پایینی در شاخص جهانی کارآفرینی دارد اما با صعود 13 پلهای خود توانست اکوسیستم کارآفرینی خود را نسبت به سال قبل ارتقا داده و از لحاظ بهبود اکوسیستم کارآفرینی جزو 10 کشور برتر دنیا قرار گیرد که جایگاهی بالاتر از کشورهایی چون ایتالیا، لهستان، کانادا، ایرلند و کره جنوبی است.
ایران در هر 14 شاخص مربوط به اکوسیستم کارآفرینی بهبود نسبی داشته است.
مهارتهای استارتاپی و راهاندازی کسبوکار بیشترین امتیاز و پذیرش ریسک کمترین امتیاز را به خود اختصاص داده است که در تصویر زیر نیز مشاهده میشود؛ ایران در بین کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا هم توانسته با 3 پله صعود در جایگاه یازدهم قرار بگیرد.
شاخصها نشان میدهد که ایران با سیاستگذاریهای صحیح و برنامهریزی در توسعه کارآفرینی توانسته است اکوسیستم کارآفرینی خود را بهبود دهد؛ نکته دیگر اینکه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیمه آذر ماه سال جاری نتایج این گزارش تحلیلی را در شبکه اجتماعی خود منتشر و درباره آن گفت:
«جمهوری اسلامی ایران در ردهبندی شاخص جهانی کارآفرینی در سال جدید میلادی 13 رتبه صعود کرد؛ مطابق تصویر فوق به خوبی مشخص است که در کارآفرینی، فرصت بینظیر ما جوانان ما هستند و تهدید بزرگ آنها عدم وجود هماهنگی در بخشهای مختلف نظام برای تسهیل این نوع کسبوکارهاست.
ایجاد موانع بیجا و عدم رفع موانع فعلی باعث فرصتسوزی بزرگی برای کشور خواهد شد.»