مشاور معاون علمی و فناوری رییس جمهور در یادداشتی مساله زیست بوم فناوری و فناوری مدرن را بررسی کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، پرویز کرمی مشاور معاون علمی و فناوری رییس جمهور در یادداشتی به بررسی مساله کارآفرینی مدرن پرداخت.
متن یادداشت کرمی به شرح ذیل است:
«ما میشنویم که فلان شرکت از یک زیرپله یا گاراژ شروع کرد و یک سال بعد تبدیل به غول اقتصادی شد، اما همین که میخواهیم تبیینش کنیم، میبینیم که از خیلی از ماجراهای ریز و درشت آن سر درنمیآوریم.صریح بگویم؛ عموم سازمانهای ما نیازهایی را میفهمند که قدیمی و سنتیاند. آنها میدانند که سالانه یک تا دو میلیون شغل باید برای جوانان دست و پا کنند و با ایجاد کارخانه و مدرسه و بیمارستان و ورزشگاه و راهآهن و از این قبیل و با صرف هزینههای هنگفت سعی میکنند تا این نیاز را مرتفع سازند.
اما شکلهایی از کارآفرینی مدرن به منصه ظهور رسیدهاند که نه از دولت پول میخواهند و نه امکانات.
آنها صرفا نیاز به تسهیلگری و فضای کسبوکار دارند و همین که این فضا آماده شود، زیرکان و هوشیاران بیزینسهایی تعریف میکنند که نهتنها نرخ بیکاری را پایین میآورد، بلکه تولید ثروت را بالا میبرد.
وقتی میگوییم زیست بوم کارآفرینی فناورانه و فضای کسبوکار نباید دنبال جای عجیب و غریبی برویم. گاهی افزایش ساده پهنای باند اینترنتی فرصت مغتنمی را فراهم میآورد تا چند جوان خوشفکر یک سیستم حملونقل ارزان و کارآمد و مفید را طراحی کنند و از «هیچ» پول دربیاورند. سالهای سال مردم از تاکسی یا کامیون حمل بار استفاده میکردند و به این طرف و آن طرف میرفتند. آژانسهای تلفنی هم با حداقلی سرمایهگذاری میتوانستند سهمی از این حملونقل را از آن خود کنند.
اما حالا با تاسیس چند اپ هوشمندانه، تازه حساب کار دست ملت آمده که چه رقم قابل توجهی در این حملونقل به گردش درمیآید و از قبل آن چه سود هنگفتی را میتوان تولید کرد. در این میان نهتنها نرخ حملونقل بالا نرفته، بلکه درصد قابل توجهی پایین آمد.
اما در عین حال ثروت فراوانی را نیز تولید کرده است این اتفاق در غذا، خدمات، مسکن کالا و حتی تکنولوژی نو و باقی نیازهای ساده و دمدستی زندگی هم میتواند بیفتد و ضمن پایین آوردن هزینه، سود را چند برابر کند.
در اینجا دولت نهتنها نباید هزینه کند، بلکه میتواند به شکل قانونی در این سود شریک شود. البته به شرطی که فضای کسبوکار را برای دیگران خصوصا جوانان هوشمند و زیرک فراهم آورد. فضایی که اتفاقا در خیلی از موارد مجازی است و صرفا در حد افزایش پهنای باند و تسهیل فناوری اطلاعات خلاصه میشود.
بهترین فضای کسبوکار زیستبوم فناوری است. کافی است دولت نسبت به شناخت و حمایت اقتصاد دیجیتال، بهویژه اقتصاد دانشبنیان همت گمارد تا راههای فراهم آوردن زیستبوم فناوری را در دستور کار خود قرار دهد.
زیستبوم فناوری و اقتصاد دانشبنیان میتواند برای دولت و جامعه تبدیل به راههای میانبری شود که نهتنها بارهای سنگینی را از روی دوش خود بردارد، بلکه در سود شراکت کند و نفع ببرد. ایضا با این کار نرخ بیکاری را پایین بیاورد و با کمترین ریسک و هزینه از سختیهای دوره رکود عبور کند.»