وزیر نفت :
متن اصلی قراردادهای جدید نفتی هنوز تدوین نشده است
وزیر نفت با بیان نگرانی منتقدان را قبول دارم ولی تاکنون متن اصلی قراردادهای جدید نفتی هنوز تدوین نشده است با کارت سوخت بنزین مخالفت کرد و درباره کرسنت گفت: بعد یا قبل از انتخابات بهطور محدود با برخی رسانهها درباره پرونده کرسنت صحبت خواهم کرد.به گزارش خبرنگارما، بیژن نامدار زنگنه درجمع خبر نگاران گفت: برخی منتقدان میگویند مدل جدید قراردادهای نفتی قرارداد مشارکت در تولید است، این در حالیست که پیش از من آقایان داشتند با هندیها قرارداد مشارکت در تولید میبستند، من جلوی آنها را گرفتم.
هیچ کس مثل من در قراردادها شفاف نیست.وی گفت: تاکنون سه پیشنویس برای مدل جدید قراردادهای نفتی آماده شده است و پیشنویس چهارم نیز در حال تدوین است؛ با این حال هیچکدام مورد تأیید وزارت نفت و شرکت ملی نفت نیست.وزیر نفت با اعلام اینکه با عرضه بنزین با کارت سوخت موافق نیست، گفت: البته برخی دوستان در دولت اصرار دارند که عرضه با کارت سوخت ادامه یابد اما هزینههای ادامه این طرح بسیار زیاد است. هنوز تصمیمی درباره حذف یا ادامه این طرح گرفته نشده است اما عرضه گازوئیل با کارت سوخت قطعاً ادامه مییابد.زنگنه با اعلام "بعد یا قبل از انتخابات بهطور محدود با برخی رسانهها درباره پرونده کرسنت صحبت خواهم کرد" گفت: برخی با مصاحبه درباره این موضوع که خلاف مصوبه شورای عالی امنیت ملی است، رقم جریمه را حدود 50 میلیارد دلار اعلام میکنند که علاوه بر اینکه غیرواقعی است، توقع طرف مقابل را نیز بالا میبرد. طرف مقابل 500 میلیون دلار هم خسارت ندیده است. بهخاطر منافع ملی فعلاً سکوت میکنم.وزیر نفت ادامه داد: من به آقای سرافراز نامه نوشتم که درباره 5 موضوع مناظره بگذارید که هر کدام از آنها هم چند ساعت بحث میخواهد و برای آن حوصله کنید و لازم نیست این برنامهها در ساعات پرمخاطب باشد.
وی در خصوص مبلغ کل طلبهای نفتی ایران گفت: طلب ایران از شرکتهای شل، ساراس و شرکت یونانی حدود 4 میلیارد دلار است که شل و ساراس آماده هستند بدهی خود را پرداخت کنند اما شرکت یونانی بهدلیل مشکلات مالی در سفر اخیر مقامات این کشور به ایران تصمیم گرفته شد بدهی خود را قسطی پرداخت کند و در حال حاضر مذاکره در مورد مدت زمان پرداخت اقساط است.وی ادامه داد: بدهی نفتی سایر کشورها مانند هند، چین، ژاپن، کره جنوبی و امارات مربوط به بانک مرکزی است و این بانک باید مشکلات خود را در این زمینه برطرف کند اما در کل پرداخت این بدهیها نیز آغاز شده است.
زنگنه با تکرار اینکه برای توسعه صنعت نفت کشور به 200 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داریم، گفت: مدل جدید قرارداد نفتی با هدف جذب سرمایه گذار و انتقال فناوری در حال تدوین است. این درحالی است که برخی از کشورها برای کاهش رقابت سرمایه گذاران برای حضور در ایران اعلام کردهاند که میخواهند سهام شرکت ملی خود را به فروش برسانند. میتوانیم در این زمینه تحلیلی نشان دهیم که این کشورها به دنبال کاستن رقبت سرمایه گذاران خارجی در ایران هستند.
وی با یادآوری اینکه منابع مالی داخلی برای توسعه صنعت نفت کشور محدود است، گفت: به همین دلیل تقاضا کردیم تا 15 تا 20 میلیارد دلار منابع جدید از صندوق توسعه ملی اختصاص یابد.
* نگرانیهای موجود در مورد قراردادهای نفتی را قبول دارم
وی در مورد جلسه خود با برخی از نمایندههای مجلس درباره قراردادهای نفتی گفت: اگرچه آقای توکلی مخالف من هستند و در مجلس علیه من صحبت کردند اما آدم محترمی است و انتقادهایی که مطرح میکنند به دلیل دلسوزی برای نظام است. من نگرانیهای موجود در مورد قراردادهای نفتی را قبول دارم اما بارها اعلام کردهام که این قراردادها هنوز نهایی نشده ضمن اینکه قرارداد مصنوع دست بشر است و وحی منزل نیست. حاضریم نگرانیها در مورد این قراردادها را برطرف کنیم. اگر در مورد جزئیات قرارداد با مخالفان به نتیجه نرسیدهایم میتوان این موضوع را از طریق رأیگیری تصویب کرد. البته در مواردی که گفته میشود خارجیها به هیچ عنوان وارد طرحهای نفتی نشوند هیچ حرفی ندارم و آن را منطقی نمیدانم.
وی با تأکید براینکه ماهیت مدل جدید قراردادهای نفتی ایران مشکلی ندارد، گفت: هرچیز جدیدی در ابتدا مخالفانی دارد مثل تشکیل مپنا یا تأسیس شرکت پتروپارس که در ابتدا انتقادهایی به من وارد میکردند اما اکنون نتیجه این تلاشها مشخص شده است.وزیر نفت با تأکید براینکه برای عرضه نفت خام در بورس مشکلی ندارد اظهار کرد: اگرچه رقم عرضه نفت خام در بورس کم است اما همچنان بدنه وزارت نفت با این موضوع مخالف است؛ در واقع هرگاه حرف جدیدی مطرح میشود مخالفتهایی با خود در پی دارد.